GvR

Griet Dobbels

Griet Dobbels

Praktisch

Een editie van dit werk kan je gratis ophalen op volgende plekken op of vlak bij de route:

Versmarkt Martine, Huigeveldstraat 16, 9550 Sint-Antelinks

Hobbycenter Bauwens, Sint-Lievensplein 17, 9550 Sint-Lievens-Esse

Sōshun, Groenlaan 11, 9550 Herzele

Op het bijhorende kaartje vind je hoe het ‘werkt’ als je het tijdens het wandelen aan je rugzak of kleding hangt.

Traag

We leven in een tijd waarin de mens probeert de natuur na te bootsen of te reconstrueren. Dit blijft hoe dan ook een ‘poging’ tot reconstructie. Wat is geconstrueerd door de mens en wat is de oorspronkelijke natuur? Die vraag blijft vaak open.

Trage wegen zijn een groot netwerk van niet gemotoriseerde wandelwegen. Bijna alle trage wegen hebben historische roots. Mensen wandelden vroeger via de trage weg naar de kerk of naar de markt. Vaak hadden ze koopwaar mee. Onderweg lieten ze al eens iets vallen. De gevallen producten trokken dieren aan. Die verspreidden op hun beurt zaden. Als wandelaar neem jij dit bloemzaad mee op jouw tocht. Het verspreidt zich traag langs de weg. Geleidelijk aan ontstaat er zo een parallel pad vol bloemen.

Het kunstwerk TRAAG gaat over de illusie van de terugkeer naar de oorsprong van de trage wegen. Is dit een hersenspinsel, een herontdekking of de aanzet voor iets nieuws? Wandelaars krijgen op hun tocht een zaaddoosje mee, dat bevestigd wordt aan rugzak of jas. Al wandelend zal het bloemzaad zichzelf traag zaaien. Door te wandelen maakt de wandelaar het kunstwerk. De zaaddoos is een kleine sculptuur gemaakt uit een afdruk van de hand van de kunstenaar en bestaat uit kleileem afkomstig van Herzele, gebakken op 1020 °C. Elke doosje is uniek en genummerd.

TRAAG gebruikt in overleg met Natuurpunt, drie soorten streekeigen bloemzaad: de korenbloem, de papaver en de wilde margriet.

Biografie

Griet Dobbels (°1964) is beeldend kunstenaar. Haar artistieke loopbaan start in 1996 nadat ze afstudeert aan The Royal College of Art in Londen. De lijn is een constante in haar werk, of het nu gaat om de hoogtelijn, de kustlijn, de frontlijn of de lijn van een grens. Die lijn wordt blootgelegd, uitgegraven, gewandeld, getekend of uitgesneden en verlijmd.

Kernbegrippen in haar werk zijn: de wisselwerking tussen grootsheid en nietigheid, vluchtigheid en tijdloosheid, natuur en cultuur, schoonheid en gruwel, veiligheid en gevaar, chaos en controle, universaliteit en individualiteit. Vormelijk vertaalt deze inhoud zich in diverse media: tekeningen, video-installaties, sculpturen en happenings. Zowel inhoudelijk als vormelijk zoekt ze grenzen op en streeft ze naar een objectiverende positie.

Griet Dobbels stelde tentoon in binnen- en buitenland en realiseerde een aantal opmerkelijke residenties, waaronder de meest recente (online) in Jerusalem en Ramallah (2021) en Cittadellarte-Fondazione Pistoletto (2017-’18). Haar werk is te zien in de museale context, in kunstencentra, in de publieke ruimte of op basis van diverse privé initiatieven: Museum Dhondt-Dhaens (B); Brakke Grond, Amsterdam (NL); Working Title festival Brussels (B); Nest, Den Haag (NL); Netwerk Aalst (B) ; Greenwich Festival, London (UK) en Emergent (B) en op Arte al Centro in Cittadellarte-Fondazione Pistoletto (IT). Momenteel werkt ze aan de volgende Straight Line Attempt (Palestine) en het kunstenaars boek voor Onder de Kerktoren / Under the Tower, een kunstenaarsinitiatief dat verschillende kunstenaars en locaties verbindt uit Nederland, België en Palestina.

Praktisch

Een editie van dit werk kan je gratis ophalen op volgende plekken op of vlak bij de route:

Versmarkt Martine, Huigeveldstraat 16, 9550 Sint-Antelinks

Hobbycenter Bauwens, Sint-Lievensplein 17, 9550 Sint-Lievens-Esse

Sōshun, Groenlaan 11, 9550 Herzele

Op het bijhorende kaartje vind je hoe het ‘werkt’ als je het tijdens het wandelen aan je rugzak of kleding hangt.